Бомба на пътя удари полицейски патрул в Багдад, като уби един полицай.

Вчера на различни места в иракската столица по данни на полицията са намерени общо 30 тела с огнестрелни рани, предаде Ройтерс.

Междувременно в град Мосул на 390 километра северно от Багдад въоръжен нападател уби един мъж и неговата съпруга в дома им, а при обстрел с минохвъргачка по къща във Фалуджа, 50 километра западно от столицата, загинаха четирима.

Иракският премиер Нури ал Малики алармира, че бунтовниците се възползват от забавянето на старта на операцията по сигурността. Това е позволило, смята премиерът, да увеличат нападенията си, при които през последните седмици загинаха стотици хора.

По думите на Малики забавянето изпраща негативно послание.

В изявление вчера премиерът призова да бъдат положени повече усилия и по-голяма бързина, за да се изпълнят приготовленията за началото на операцията.

В столицата се изграждат нови пропускателни пунктове, а в някои квартали се увеличават проверките на автомобили и пешеходните патрули, информира АП.

Нури ал Малики призова иракските военачалници да активизират дейността по подготовката за плана, който трябва да доведе до възстановяване на сигурността.

Операцията ще се води от иракските сили, но те ще получат подкрепата на допълнителни 21500 американски войници, които президентът Джордж буш възнамерява да изпрати в Ирак.

Тази идея среща съпротива в конгреса и в Камарата на представителите се подготвя гласуване на решение срещу изпращането на още войници, но президентът не е длъжен да се съобрази с резолюция дори ако такава бъде приета.