Иранския лидер Махмуд Ахмадинеджад обяви, че крайната цел на ядрената програма на страната му инсталирането на десетки хиляди центрофуги за производство на ядрено гориво чрез обогатяване на уран.

По думите на президента, цитиран от АФП, крайната цел на Иран е създаването на 60 000 центрофуги за обогатяване на уран.

Преди това Техеран обяви, че се стреми до март 2007 година да инсталира 3 000 подобни центрофуги, което е значителен напредък в сравнение с двете каскади с 164 центрофуги, с които страната разполага в момента в централата в Натанц.

По думите на Ахмадинеджад в момента Иран се намира в началото на това развитие.

Това е поредният знак от Техеран, че страната държи да произвежда ядрено гориво на собствена територия.
Иранските власти твърдят, че горивото ще бъде използвано за мирни цели, но международната общност не крие съмненията си, че този процес може да бъде използван за производство на ядрено оръжие.

Междувременно иранската осведомителна агенция цитира президента, че от 1 до 11 февруари ще бъдат оповестени две големи технологични постижения на страната.

Според Махмуд Ахамадинеджад това ще се превърне в национално честване на ядрените и технологичните постижения на иранската държава.

По късно той уточни, че става дума за честване на признаването правото на Иран за ядрена технология.

Междувременно стана ясно, че експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) са открили необясними следи от плутоний и високо обогатен уран в иранско ядрено съоръжение.

Това се отбелязва в доклад на директора Мохамед ел Барадей, изготвен за срещата другата седмица между 35-те страни, членуващи в МААЕ.

В доклада освен това се отправят критики към Иран, че не оказва съдействие при опитите на агенцията да разследва съмнителни аспекти на ядрената му програма, които пораждат страхове, че страната е заинтересована да развива ядрени оръжия, съобщава АП.

Без допълнително сътрудничество от Техеран агенцията няма да е има възможност да постигне напредък в усилията си да установи отсъствието на недекларирани материали и дейности в Иран, посочва в доклада си Барадей.