Иран отдава голямо значение на отношенията си с балканските страни, затова трябва да проучи региона и да инвестира в Югоизточна Европа, коментира директорът на Техеранския Стратегически съвет за външни отношения, съобщава "Иран дейли".

"Иран винаги е имал най-добри контакти с най-малко напрежение с Източна Европа", заявява в интервю за ИРНА Абдолреза Фараджи-Рад, генерален директор в офиса на председателя на Съвета.

Коментирайки отношенията на Техеран със Западна Европа, той допълва, че сътрудничеството с Берлин е по-добро от това с Лондон и Париж. Разбира се, има проблеми в контактите между Иран и Германия, но активна дипломация може да ги реши.

Фараджи-Рад, който е и бивш посланик на Иран в Норвегия и Унгария, коментира и ядрената сделка между Иран и световните сили, допълвайки, че след подписването й, първият туристически влак за северозападния ирански град Табрис, е бил от Будапеща в Източна Европа.

Регионалната обиколка на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф в балканския регион, започнала в понеделник и посещението на четири страни в региона е повратна точка в сътрудничеството на Техеран с Източна Европа.

Начело на екологична делегация, Зариф планира да посети Сърбия, България, Хърватия и Босна и Херцеговина.

Фараджи-Рад се надява, че такива посещения ще се провеждат регулярно, за да се засили сътрудничеството с балканските страни.

За да насърчи сътрудничеството с Източна Европа, Иран може да увеличи производството на газ и ​​да го транспортира към Балканите. Фараджи-Рад допълва, че страните от Източна Европа са готови да разнообразят енергийните си ресурси.