Иран отхвърли всякакви нови предложения на Запада срещу отказа на Ислямската република от програмата за обогатяване на уран.

В телевизионно интервю, говорителят на иранското министерство на външните работи Мохамед Али Хусейни заяви, че страната няма да проучва нови предложения, които не уважават правото на Техеран да има ядрена програма.

Той каза, че позицията на страната не се е променила, и че досега прилаганата към Иран политика не трябва да продължава в бъдеще. Хусейни добави, че Западът трябва да действа според реалността и по международните правила, а преговорите трябва да са на базата на уважението на правата на народите.

В същото време френският външен министър Бернар Кушнер, заяви че предложението към Иран е много щедро и не бива да се отхвърля без да бъде разгледано.

Той поясни, че планът с новите предложения все още не е предоставен на Техеран и затова е твърде рано за подобни реакции.

Кушнер отказа да даде повече информация за самите предложения, като поясни, че в идните дни представители на великите сили ще посетят Иран, за да предадат предложението.