Иран представи нова крилата ракета "Фатах" 2.

Това направиха въздушно-космическите сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (елитните части на иранските въоръжени сили). Те представиха нова крилата ракета "Фатах" 2 с хиперзвукова планираща бойна глава, съобщи иранската държавна агенция ИРНА.

"По време на посещението на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей на изложбата за постижения на въздушно-космическите сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция за първи път беше представена хиперзвуковата ракета "Фатах" 2", се казва в официалното съобщение.

Отбелязва се, че крилатите ракети от първо поколение са оборудвани с прости ракетни двигатели за осигуряване на първоначално ускорение, както и с турбореактивни двигатели за управление на задвижването. В същото време ракети от ново поколение, като "Фатах" 2, вече са оборудвани с нов двигател.

Иран разработи първата си хиперзвукова балистична ракета през ноември 2022 г. През юни на оръжейна изложба в Иран тя беше представена от началника на военновъздушните сили на Корпуса Амир Хаджизаде.

От всички чешми в Близкия изток тече... Иран

От всички чешми в Близкия изток тече... Иран

Техеран смята, че нищо не може да бъде изградено в Близкия изток без неговото одобрение

Ракетата е способна да поразява на разстояние до 1,4 хиляди километра. Той също така подчерта, че ракетата е "практически неуязвима" за противовъздушната отбрана на противника.

Така Иран стана четвъртата страна в света, която притежава хиперзвукови оръжия. Русия и Китай имат хиперзвукови оръжия, а САЩ също тестват хиперзвукови оръжия.