Иранските военноморски сили (ВМС) се подготвят да изпратят свои военни кораби на посещение в Латинска Америка и Мексиканския залив в близко бъдеще, съобщават ирански медии, цитирани от руски агенции.

Новоназначеният командир на ВМС на Иран Хосеин Ханзади уточни, че неговият флот ще прекоси Атлантическия океан и ще издигне и развее иранското знаме в Мексиканския залив. Смята се, че посещението е демонстрация на мощта на Техеран далеч отвъд бреговете му.

"Нашият флот от военни кораби ще бъде изпратен в Атлантическия океан в близко бъдеще и ще посети една от приятелските държави в Южна Америка и Мексиканския залив", се изтъква в изявлението на Ханзади, цитирано от агенция "Фарс".

Ханзади също така обяви планове за модернизиране на капацитета на иранския военноморски флот, така че да може да плава в открито море между Европа и Северна и Южна Америка.

В информация на агенция "Тасним" обаче се посочва, че намерението на Техеран да има присъствие в международни води ще бъде използвано само за демонстриране на мощ и разпространяване на послание за мир и партньорство.