"Държави като Иран, Пакистан, Турция, Русия и Китай имат потенциала да сформират нов съюз за по-добро бъдеще", коментира посланикът на Иран в Пакистан Мохамед Али Хосейни на лекция в Ислямския институт за стратегически изследвания (ISSI), цитиран от "Йени Шафак".

С оглед на сътрудничеството между важните регионални държави, Организацията за икономическо сътрудничество - политическа и икономическа междуправителствена организация на Иран, Пакистан и Турция - може да играе своята роля в икономическото развитие.

Организацията "предоставя подходяща възможност за Иран и Пакистан да координират своите политики в съответствие с икономическия растеж и да направят необходимото основание за улесняване на икономическите дейности и насърчаване на инвестициите и търговията и премахване на транзитните препятствия между двете страни".

Пакистан няма да предостави територия за атаки срещу друга държава

Пакистан няма да предостави територия за атаки срещу друга държава

След контакти с Иран, Саудитска Арабия, ОАЕ и Турция

Иранският посланик обяснява, че Пакистан като ислямска и съседна страна заема специално място във външната политика на Иран. "Иран и Пакистан са участвали в повечето конференции на Организация за ислямското сътрудничество. За съжаление, поради ролята на някои страни, тази организация не е ефективна в решаването на въпроси и заемането на позиции в подкрепа на ислямската кауза", допълва той.

Хосейни също призова за засилване на сътрудничеството между развиващите се мюсюлмански страни за създаване на общ ислямски пазар.

"Група D-8 на развиващите се ислямски страни: Индонезия, Иран, Пакистан, Бангладеш, Турция, Малайзия, Египет и Нигерия е регионален форум за засилване на силните икономически връзки между развиващите се ислямски страни".

Говорейки за пакистанското пристанище Гвадар и иранското Чабахар, посланикът обяснява, че двете пристанища се допълват. "Създаването на железопътна мрежа между Гвадар и Чабахар и връзката й с Европа и Централна Азия през Иран ще доведе до значително икономическо развитие в региона. От друга страна, изграждането на железопътна линия на територията на Пакистан с Китай, свързваща двете пристанища ще да доведе до икономическо развитие в този регион".

Мирният план на Тръмп ще умре преди него, обяви Хаменеи

Мирният план на Тръмп ще умре преди него, обяви Хаменеи

Американският план "Сделката на века" ще умре преди Тръмп да почине