Съединените щати не могат да призовават за сдържаност, докато подкрепят войната на Израел в Газа. Това заяви външният министър на Иран Хосеин Амирабдолахян, цитиран от "Ройтерс".

Същевременно той призова за дипломатическо решение на войната в анклава.

На съвместна пресконференция с индийския си колега в Техеран Амирабдолахян призова американските служители "да не обвързват сигурността и националните интереси на САЩ със съдбата на израелския министър-председател, който пада".

Коментарът на Иран идва в момент, когато отношенията със Съединените щати удариха дъното след войната между Израел и "Хамас" и обвиненията, че Техеран подкрепя групировки от Близкия изток, които се противопоставят на Тел Авив.

Иран заплаши САЩ с "изключителни проблеми" при намеса в Червено море

Иран заплаши САЩ с "изключителни проблеми" при намеса в Червено море

Вашингтон обмисля формиране на морска оперативна група в региона

Междувременно служители на американското разузнаване съобщиха, че Съединените щати не разполагат с доказателства, че Иран директно е наредил на хусите да атакуват чужди кораби в Червено море.

Източниците на "Ню Йорк Таймс" поясниха, че САЩ не се съмняват в общата подкрепа на Техеран за организацията. Ислямската република обаче не я управлявала официално и не контролирала ежедневните ѝ дейности. Според източниците Иран иска да използва сътресенията в Червено море, за да навреди финансово на Запада, но не и да започне пълен конфликт.

По-рано този месец САЩ санкционираха няколко компании и организации в опит да ограничат "незаконните ирански финансови мрежи, които финансират хусите и улесняват техните атаки".

Политико: САЩ са по-малко наясно с намеренията на Израел, отколкото допускат

Политико: САЩ са по-малко наясно с намеренията на Израел, отколкото допускат

Белият дом не знае кога Израел планира да премине към по-малко интензивна фаза от офанзивата си срещу "Хамас"