Иран няма да води преговори относно ядрената си програма, но Техеран е склонен на разговори относно „глобалните проблеми". Такава позиция изрази президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад, цитиран от БиБиСи.

Той добави, че страната му притежава законното право на ядрена технология за мирни цели.

Ние сме готови да обсъждаме международното сътрудничество и да участваме в разрешаването на глобалните проблеми, свързани с икономиката и сигурността, посочи Ахмадинеждад. Той обаче изрично подчерта, че „законово определеното право на Иран да разполага с ядрена технология за мирни действия, няма да бъде обсъждано с никой".

Държавният глава е изразил позицията си пред новия британски посланик в Техеран Саймън Гас, който му е представил акредитивните си писма.

Изказването на Ахмадинеждад е в унисон с казаното от него преди дни, а именно, че Иран е готов на широкообхватни преговори, без те да засягат детайли по спорната ядрена програма на страната.

Отговорът на САЩ беше, че Вашингтон приема тази позиция, като иска да види доколко все пак Иран е склонен да обсъди ядрените си амбиции.

Намеренията на Техеран да разработва ядрено оръжие и неуспеха на международната агенция по ядрена енергия да наложи регулярни проверки на спорните обекти на територията на страната е в основата на санкциите, наложени от ООН и западните държави.