иранСлед като по-рано днес ЕС наложи санкции на Сирия и Иран, от Техеран не останаха по-назад и на свой ред наложиха ограничения на голям брой високопоставени американски представители, предаде АП. Причината е, че, според иранските власти, те са отговорни за нарушения на човешките права.

Докато външните министри на страните от ЕС гласуваха поставянето на 100 ирански компании в „черен списък", парламентът в Техеран одобри забрана за влизане и пребиваване в страната на 26 американски представители. Според местен вестник, мотивът е, че те са нарушавали човешките права на множество места в света, в това число Ирак и Афганистан.

Новите европейски санкции се опитват да откажат Иран от ядрената й програма, докато ходът на ислямската република е отговор на миналогодишното решение да наложи санкции на ирански високопоставени представители, свързани с потушаването на безредиците през 2009г.

Говорителят на парламентарната комисия по национална сигурност и външна политика не уточни кои са включени в „черния списък", нито какви ще бъдат мерките срещу тях. Изглежда твърде малко вероятно засегнатите да имат авоари в Иран.

САЩ от години систематично налага санкции на Иран, като през последните години успява да прокара подобни решения и през Съвета за сигурност на ООН с мотива, че така се ограничава ядрената програма на Техеран.

През миналата година американските власти започнаха действия срещу участниците в потушаването на метежа, който последва след преизбирането на Махмуд Ахмединежад. От своя страна, Техеран твърди, че военните операции на САЩ по света са свързани със сериозни нарушения на правата на човека.