Иран все още е далеч от официалното признаване на управлението на талибаните в съседен Афганистан. Това съобщи външното министерство на страната след среща с групировката в Техеран, предаде Al Jazeera.

Говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде заяви, че проведените в неделя разговори на високо равнище с представители на талибаните са били "положителни", но Иран все още "не е стигнала до официално признаване" на режима.

"Сегашното състояние на Афганистан е основна грижа за Ислямска република Иран и посещението на афганистанската делегация е в рамките на тази загриженост", добави той на пресконференция в понеделник.

Делегацията на талибаните, водена от външния министър на Афганистан Амир Хан Мутаги, се срещна с иранските си колеги и с външния министър на Иран Хюсеин Амирабдулаиан.

Това е първото подобно посещение на талибанска делегация, откакто групировката завзе властта в страната си по време на хаотичното изтегляне на водените от САЩ сили през август.

След падането на Кабул официалната позиция на Иран е, че ще признае талибаните само ако те успеят да сформират "всеобхватно" правителство. Оттогава Техеран и талибаните поддържат контакти, като през последните месеци специалният ирански пратеник Хасан Каземи-Коми направи няколко пътувания до Афганистан.

Талибаните закриха Независимата избирателна комисия на Афганистан

Талибаните закриха Независимата избирателна комисия на Афганистан

Закрити са и две министерства...