Бреговата охрана на Иран задържа кораб, заподозрян в контрабанда на гориво в Персийския залив и задържа 12-членния екипаж от филипинци, съобщава "Ройтерс".

Държавната иранска телевизия допълва, че влекачът е превозвал близо 284 000 литра дизел, но не се посочва под какъв флаг плава корабът.

Иран, който е с едни от най-евтините горива в света поради сериозните държавни субсидии, се бори с увеличаваща се контрабанда на гориво по суша и море до арабски държави от Персийския залив. Страната често задържа плавателни съдове, за които твърди, че се използват за контрабанда на гориво в Персийския залив.

Танкерът в центъра на спора между Техеран и Запада засечен до Сирия

Танкерът в центъра на спора между Техеран и Запада засечен до Сирия

Корабът, който преди беше наименуван Grace 1, беше задържан от Великобритания до Гибралтар на 4 юли

Инцидентите са в момент на напрежение между Иран и Запада в Персийския залив, което нараства, след като миналата година САЩ напуснаха ядрената сделка на световните сили с Техеран и възстановиха санкциите.

Иранските медии коментират, за приблизително 10 милиона литра контрабандно гориво на ден, а Техеран насърчава легалния износ чрез своята енергийна борса.

Продажбите на гориво достигат рекордно високи 72 милиона долара миналата седмица на Иранската енергийна борса (IRENEX) за износ в съседни страни, според държавната телевизия.

Противопоставянето между Иран и САЩ, предизвикано от оттеглянето на Вашингтон от ядрената сделка през май миналата година, пораждат опасения от война в Залива с глобални последици.

Джонсън и Нетаняху съгласни, че Иран е заплаха

Джонсън и Нетаняху съгласни, че Иран е заплаха

"Дестабилизиращото поведение" на Ислямската република трябва да бъде спряно