Главният ирански преговарящ Али Лариджани заяви по време на посещението си в Москва, че Техеран ще преразгледа отношенията си с МААЕ - Международната агенция за атомна енергия, ако санкциите, предлагани от Великобритания и Франция, бъдат приети от Съвета за сигурност на ООН.

"Ние ще обмислим наново отношенията си с инспекторите на МААЕ, ако ООН гласува резолюция, без да вземе под внимание предложенията на Русия", подчерта Лариджани пред журналисти в Москва, цитиран от АП.

Така наречената европейската проекторезолюция предвижда нито една страна да не може да продаде на Иран материали или технологии за ядрената и ракетната му програма, както и нито един ирански гражданин, работещо по някоя от тези програми да не може да пътува в чужбина.
Проекторезолюцията предвижда и да се замразят банковите сметки в чужбина на онези компании и лица, които също работят по подобни програми.

Ако тази проекторезолюция бъде приета, тя няма да засегне ядрената централа, която в момента се строи от Русия на иранското пристанище Бушер, но няма да позволи на Техеран да купува за нея ядрено гориво от чужбина.
От Москва отхвърлят проекторезолюцията на Великобритания и Франция с мотивите, че предвижданите санкции са твърде обхватни и твърде тежки.