Иранският президент Хасан Рохани изрази удовлетворението си от резултатите от проведените по-рано избори в страната. Това заяви той на пресконференция днес.

Те дават мнозинство на по-умерените кандидати и реформистите в парламента, на което държавният глава се надяваше, за да бъдат постигнати неговите реформи.

По думите му, тези резултати са ясен знак за волята на хората какво управление искат и са съобщение към всички управляващи в страната.

Те дават гаранции за повече сътрудничество между парламента и правителството, които в миналото повече са се конфронтирали, отколкото да работят съвместно.

Изборите бяха своеобразен референдум за политиката на президента и сключената ядрена сделка със Запада, която спомогна и за падането на санкциите срещу Техеран.

Резултатите, съобщени от държавната телевизия, показват, че реформистите, които подкрепят разширяване на социалните свободи и поддържане на контакти със Запада, печелят най-малко 85 места, докато умерените консерватори вземат 73 места. Заедно те имат мнозинство в 290-местния парламент.

Твърдолинейните, които категорично се противопоставят на сключеното миналата година ядрено споразумение със световните сили, събират едва 68 места.

Пет депутатски места отиват при религиозните малцинства, а останалите 59 ще бъдат решени на балотаж, който ще се проведе най-вероятно през април.

30 места, които са от избирателния район в Техеран, са спечелени от коалицията от реформисти и умерени консерватори. Но реформистите губят вота извън столицата.

Президентът Хасан Рохани и бившият държавен глава Акбар Хашеми Рафсанджани, които са от умерените, запазват местата си в парламента.

Умерените също печелят 59% от местата в Съвета на мъдреците – 88-местен орган, който ще избере наследника на аятолах Али Хаменеи, управляващ Иран от 1989 година.

Съставът на Съвета на мъдреците се избира на всеки 8 години. В предишния мандат умерените държаха само около 20% от местата в съвета.

Иранският вътрешен министър Абдолреза Рахмани Фазли съобщи, че избирателната активност е била 62% (50% в Техеран и 60% в страната). Най-малко 35 милиона иранци от 55 милиона имащи право на глас взеха участие на Петия Съвет на мъдреците (експертите) и на Десетите парламентарни избори в петък.

Данните показват, че рекорден брой жени влизат в парламента – 20. Последният рекорд е преди около 20 години, когато места спечелиха 14 жени. В настоящия законодателен орган има 9 жени.