Ирландските служби за сигурност извършват нова проверка на текущите строителни работи в руското посолство в южната част на Дъблин, за да установят дали там има шпионска база, съобщава в. "Таймс".

През 2018 г. ирландското правителство отхвърли разширяването на посолския комплекс с мотива, че това представлява заплаха за националната сигурност на Ирландия.

Русия искаше посолството да се разшири от 2 хиляди квадратни метра на 10 хиляди квадратни метра.  Ирландските военни и полиция обаче смятат, че тези помещения в чуждата мисия са предназначени да служат като комуникационна база или база за събиране на разузнавателни данни от военната сигурност.

Ирландското разузнаване все пак смята, че Кремъл не се е отказал от плановете и сега има разузнавателен център в посолството. По плановете на мисията е предвиден подземен паркинг за 23 автомобила. В същото време в двора на посолството има достатъчно място за паркиране.

Снимка 518355

Източник: Google Earth

Разузнавателни служители, работещи под дипломатическо прикритие, присъстват във всички руски посолства по света. Руското посолство в Дъблин се отличава, че се използва като пункт за събиране на разузнавателни данни от цяла Европа.

Руското посолство в Прага се използва като основна база в Германия. Ирландия играе тази роля за руския шпионаж във Великобритания и страни като Франция и Холандия.

Доскоро Ирландия се разглеждаше като благоприятна среда за руските разузнавателни служби в сравнение със страни като Франция и Великобритания.

Руското посолство отказа коментар, но преди това обвини правителството в Дъблин, че " играе игри ", възпрепятствайки изпълнението на строителния проект съгласно първоначалния план.

"Таймс" все пак разкрива, че руското посолство в Дъблин има високо-професионален екип от шифровчици, които не напускат дипломатическия комплекс по време на своето пребиваване в Дъблин. Шифровчиците обслужват дейността на резидентите на руските спецслужби.

В Ирландия работят руската Служба за външно разузнаване и военното разузнаване.