Папа Франциск заяви в края на тридневното си посещение в Турция, че джихадистите от „Ислямска държава" извършват, по думите му, изключително тежък грях срещу Бог, в Сирия и Ирак. Главата на Католическата църква призова днес за междурелигиозен диалог и действия за овладяване на бедността и спиране на конфликтите в района, съобщи NBS News.

Припомняме, по последни данни Турция е предоставила убежище на близо 2 милиона бежанци от Сирия, сред които има хиляди християни.

На съвместна литургия с Вселенския патриарх Вартоломей в Истанбул Франциск заяви, че хората от различните вероизповедания не могат да останат безучастни към страданието на жертвите на „античовешката и брутална" война, която се води в съседство.

Това беше третият път за три дни, за който папата спомена „Ислямска държава", чийто активисти са убили или принудили хиляди шиитски мюсюлмани и християни да напуснат Сирия и Ирак.

В общо изявление след литургията снощи Франциск и Вартоломей заявиха: „Мюсюлманите и християните са призовани да работят заедно в името на правдата, мира и уважението към достойнството и правата на всеки човек, особено в регионите, където са живели заедно в мир, а сега изживяват заедно ужасите на войната".