Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност във вторник за нападението срещу шиитска джамия в Оман, при което загинаха най-малко девет души,  сред които и трима нападатели, съобщава "Ройтерс".

Според джихадистите, трима техни "нападатели самоубийци" са стреляли по богомолци в джамията в понеделник вечерта и са разменяли стрелби с оманските сили за сигурност до сутринта.

Групата също публикува видео на атаката на своя сайт Telegram. Друго видео, споделено в социалните медии и потвърдено от "Ройтерс", показва хора, които бягат от джамията, докато се чува стрелба.

Четирима пакистанци, индиец и полицай са сред убитите при нападението, според пакистански, индийски и омански служители. Оманската полиция съобщи, че 28 души от различни националности са ранени, включително служители на сигурността.

Пакистанското министерство на външните работи допълни, че 30 ранени са настанени в болница.

Полицията не обяви дали е идентифицирала мотива за нападението и дали е извършила арести. Оманските власти също не съобщават самоличността на нападателите.

Девет души загинаха при нападение на шиитска джамия в Оман
Обновена

Девет души загинаха при нападение на шиитска джамия в Оман

Необичайна атака в една от най-стабилните страни в Близкия изток

Атаката е станала в джамията "Али бин Аби Талиб". Местен източник уточни, че джамията е известна също като джамията "Имам Али", шиитско място за поклонение в доминирания от сунити Оман.

Нападението бе извършено по време на Ашура, годишен период на траур за шиитите в памет на смъртта на Хюсеин, внук на пророка Мохамед. В някои страни Ашура е предизвиквала сектантски напрежения между сунити и шиити, но не и в Оман.

ДАЕШ е групировка, в която доминира сунитският ислям. 

Пакистанският посланик в Оман посети жертвите на нападението в болница, според видео, публикувано от посолството в социалната мрежа X. Американското посолство в Мускат заяви, че следи инцидента.

"Гражданите на САЩ трябва да останат бдителни, да следят местните новини и да спазват указанията на местните власти," се казва в изявление на посолството.

Петролен танкер се преобърна край бреговете на Оман

Петролен танкер се преобърна край бреговете на Оман

Състоянието на членовете на екипажа не е ясно

Оман е запазил своята неутралност в турбулентния регион и е бил посредник в спорове, включително между Съединените щати и Иран. Нападението представлява изключително рядко нарушаване на сигурността в страната, която е известна със своето стабилно и мирно общество.