Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е увеличила продажбите на петрол и газ за режима на сирийския президент Башар ал Асад, предоставяйки жизненоважно гориво за правителството в замяна на крайно необходими свежи финансови средства, пише в. "Уолстрийт джърнал", позовавайки се на американски и европейски високопоставени официални лица.

Покупките на гориво от страна на режима подпомагат ДАЕШ на фона на безпрецедентния военен натиск върху терористите в Сирия и Ирак. Режимът също така подпомага джихадистката групировка въпреки настояването му, че се е посветил на ликвидирането на терористите с помощта на основните си съюзници Русия и Иран.

Продажбите на петрол и газ на режима на Асад са понастоящем най-големият източник на средства за ДАЕШ, замествайки нягогашните приходи на групировката от такси за транзита на стоки и данъци върху доходите в рамките на контролираната от терористите територия, са посочили официалните лица. Тяхната информация идвала от наблюдението на маршрутите на петролните цистерни, които са се променили - преди петролът е превозван за Турция и Ирак, а сега се транспортира в Сирия.

ДАЕШ е била облекчена откъм американски въздушни удари, насочени към техните контрабандни операции с петрол в централните и западните части на Сирия, където руските военни имат тежко присъствие във въздуха, заявил западен официален представител. Групировката е също така по-трудно да бъде ударена в Сирия, защото териториите, които контролира, са по-малки, допълнил той.

Въпреки че ДАЕШ е редовна мишена на изявленията на Асад срещу тероризма, неговото правителство зависи от терористичната групировка за петрола и природния газ до степен, че сирийската столица Дамаск "разчита на газ, произведен на територията на ДАЕШ в района на Палмира за голяма част от своето производство на електроенергия", посочил служител в европейска контратерористична служба.

Западните официални лица са заявили, че режимът на Асад изоставал с плащанията към ДАЕШ за доставения газ. Те са казали, че подозират, че ДАЕШ са взривили сирийска газова инфраструктура на 8 януари, за да изпратят послание на Асад за плащане на дълговете.

Доналд Тръмп, който днес встъпва в длъжност, обяви, че американската кампания за унищожаването на ДАЕШ ще бъде по-висок приоритет от свалянето на Асад от власт и загатна, че това може да значи съвместни действия с Русия и сирийското правителство в тази задача.