Испания оглави класацията за най-здрава страна в света на "Блумбърг", която класира 169 страни според фактори, които допринасят за общото здраве на населението.

В тазгодишната класация Испания се издига от шесто до първо място, побеждавайки Италия за короната.

Освен Испани и Италия още четири европейски страни са сред първите 10 в индекса: Исландия (на трето място), Швейцария (на пето място), Швеция (на шесто) и Норвегия (девето). В първата десетка са още Япония, Австралия, Сингапур и Израел. 

САЩ са чак на 35-то място, като сред най-развитите страни в света те са най-назад. Русия е класирана на 95-то място.

България е класирана на по-задно място от почти всички балкански страни, като ако за Гърция това не е изненадващо, то обстоятелството, че сме зад страни като Босна и Херцеговина, Албания, Македония, Сърбия, Черна гора и Турция, буди недоумение и поставя под въпрос всяка (само)похвала за "успехите" на страната, идваща от върховете на властта у нас.    

Индексът класира страните въз основа на показатели като продължителност на живота, като същевременно отнема точки за рискове като тютюнопушенето и затлъстяването.

Снимка 408801

Класацията също така взема предвид факторите на околната среда, включително достъп до чиста вода и канализация.

Испания има най-голяма продължителност на живота сред страните от Европейския съюз и се очаква да изпревари Япония до 2040 г., за да се превърне в страната с най-голяма продължителност на живота в света.

Средиземноморската диета отчасти е отговорна за високото класиране на Испания в списъка.

Изследователите изтъкват, че хранителните навици могат да предоставят ключ за разгадаването на причините за равнището на здраве, на което се радват хората в Испания и Италия, тъй като "средиземноморската диета, допълнена със зехтин или ядки, води до по-ниско равнище на сърдечносъдови събития, отколкото при диета с намалено съдържание на мазнини", според изследване, проведено от Медицинския университет в Навара.

Ала отличното здравеопазване на Испания също е признато като фактор страната да заема първото място. То е допринесло през последното десетилетие за спад в сърдечносъдовите заболявания и смъртните случаи от рак.