Баската сепаратистка групировка ЕТА заклейми противопоставянето на Мадрид на планирания референдум за независимост на Каталуния, посочвайки, че испанските власти са "погазили правата" на каталунския народ, съобщава "Франс прес".

"Испанската държава е затвор за хората и това се вижда, като се отрича националната идентичност на каталунците", се подчертава в изявление, публикувано в баския вестник "Гара".

Лидер на баските призова Испания да не пречи на референдумите за независимост

Лидер на баските призова Испания да не пречи на референдумите за независимост

На 1 октомври предстои допитване в Каталуния, което Мадрид се опитва да спре

"Испанската държава също се превърна в затвор за демокрацията, след като погазва правата на каталунците", допълват баските.

Богатият североизточен испански регион Каталуния трябва да проведе референдум за независимост на 1 октомври въпреки крутите мерки, предприети от Мадрид, който иска да предотврати провеждането на допитването, което беше обявено за противоконституционно от испанските съдилища.

Испанските сили за сигурност започнаха действия по "ликвидирането" на избирателните секции за гласуването.

ЕТА е обвинена за смъртта на 829 души по време на продължилото десетилетия насилие от нейна страна, чиято цел беше независима баска държава.

Групировката извърши последната си атака през 2010 г. и се разоръжи през април тази година.

Някои бивши членове на ЕТА се присъединиха към френско-испанската политическа партия "Сурту", която работи за "пълна свобода" за 2,2 млн. души в баския регион.

Регионалният лидер на баската провинция Иниго Уркулу призова Мадрид в неделя да разреши референдуми за независимост подобни на онези, проведени в Шотландия и канадската провинция Квебек.

ЕТА допълни в изявлението си, че "гражданските и политическите права са отново предмет на спор".