Днес испанците гласуват на предсрочните парламентарни избори, до които се стигна след разпускането на парламента през май.

Това коментира АП.

Първоначално изборите бяха насрочени за декември. През май обаче в 12 испански региона се проведоха местни избори и опозиционната Народна партия спечели в осем от тях, включително в Мадрид. Социалистическата партия на министър-председателя Педро Санчес се представи слабо на общинските избори, след което Санчес разпусна парламента и свика предсрочни избори.

Самият Санчес е министър-председател от 2018 г. и е на 51 години. Обявявайки предсрочните избори, той заяви, че е доволен от резултатите от работата си начело на правителството и отбеляза, че е трябвало да ръководи Испания в трудни условия. Първо страната се сблъска с пандемията COVID-19, а след това - с тежките социално-икономически последици от руската военна агресия срещу Украйна и изригването на вулкана на Каннарските острови.

Предизборните проучвания предричат победа на изборите за консервативната Народна партия. Тя се ръководи от 61-годишния Алберто Нунес Фейхоо, бивш държавен служител.

Той призова испанците да му дадат достатъчно гласове, за да "сложи край на безизходицата" в политиката на страната. "Силно мнозинство, което не трябва да разчита на радикали, е от решаващо значение, за да можем да продължим напред", каза Фейхоо.

В последните етапи на кампанията лидерът на "Народната партия" бе подложен на натиск заради приятелството си с известния галисийски наркотрафикант Марсиал Дорадо през 90-те години на миналия ХХ век. Фейхоо заяви, че по това време не е знаел за престъпната дейност на Дорадо.

Европейските медии обаче прогнозират, че е малко вероятно "Народната партия" сама да успее да получи мнозинството, необходимо за съставяне на правителство. В такъв случай тя ще трябва да преговаря за коалиция с крайнодясната партия "Глас" (Вокс), основана от хора от Народната партия. Нейният лидер е 47-годишният Сантяго Абаскал.

Конкуренция на "Глас" са левите популисти от коалицията "Сумар". Тя е оглавявана от Йоланда Диас, единствената жена претендент за премиерския пост в Испания.

Йоланда Диас е настоящ министър на труда и социалната икономика в кабинета на Педро Санчес и втори вицепремиер на правителството.

"Сумар" обединява 15 партии под знамената си, включително "Унидас Подемос". Водена от харизматичния министър на труда Йоланда Диас, "Сумар" се стреми да заеме трето място пред "Глас" и по този начин да даде на премиера Педро Санчес шанс за съставяне на ново коалиционно правителство.

Испания включи всичките си газови централи, за да се справи с горещата вълна

Испания включи всичките си газови централи, за да се справи с горещата вълна

Испания активира всички свои газови инсталации, за да се справи с горещата вълна

"Народната партия" и "Глас" вече са сформирали десетки коалиции и управленски партньорства на местно ниво.

Това са първите парламентарни избори в Испания, които се провеждат в горещините в средата на лятото, когато много испанци са в отпуск.

Около 2,5 милиона подадоха вече гласа си по пощата за 350-местния парламент.

Гласуването за останалите 37 милиона гласоподаватели в Испания се провежда от 09:00 до 20:00 ч. (07:00-18:00 ч. по Гринуич).