Шест танка Leopard напуснаха Испания и са на път за Украйна, за да увеличат военния ѝ капацитет, съобщава "Ройтерс".

Те ще бъдат изпратени по море до Полша.

Припомняме, че в края на февруари испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще изпрати общо 10 танка Leopard 2 в Украйна. Той се обаче сблъска по този въпрос с опозицията на крайнолявата Podemos, младшият партньор в управляващата му коалиция, който предупреди, че това само ще ескалира войната и вместо това настоя за мирни преговори.

Испания отлага танковете за Украйна

Испания отлага танковете за Украйна

Киев ще получи шест "Леопард"-а през втората половина на април

Преди 2 седмици стана ясно, че шестте танка "Леопард 2", обещани от Испания, ще бъдат изпратени на Украйна през втората половина на април. Освен това Испания е обучила 40 членове на танковия екипаж и 15 механици във военна база в град Сарагоса.

Западните съюзници засилиха доставките на военна техника за Украйна, тъй като тя се готви да посрещне потенциална подновена руска офанзива тази пролет.

Германия месеци се колебаеше дали да изпрати своите танкове в Украйна, като в крайна сметка се поддаде на международния натиск.

Испания изпраща шест танка "Леопард" на Украйна след Великден

Испания изпраща шест танка "Леопард" на Украйна след Великден

Започва ремонтът на още четири бронирани машини

Моделът танк, който Испания изпраща, е сред по-старите, които страната притежава, съобщи германската медия ZDF. Западноевропейската страна притежава общо почти 350 танка Leopard 2.

През април Канада достави на Полша всичките осем германски танка , които обеща да прехвърли на Украйна.

Изтекли грами от САЩ разкриха, че Германия, Норвегия, Португалия, Гърция и Финландия планират да изпратят танкове в нападнатата страна.