Испанският върховен съд не позволи на лидера на каталунските сепаратисти Ориол Жункерас да стане евродепутат, съобщава Ел Паис.

Магистратите са отказали да му дадат извънредно разрешение да напусне затвора, за да положи клетва като евродепутат на Централния изборен съвет, който ще се проведе следващия понеделник, 17 юни.

Мотивите на съда са, че ако Жункерас встъпи в тази длъжност, ще се наложи да присъства на Учредителното пленарно заседание на Европейския парламент, което ще се проведе на 2 юли в Брюксел, а това би поставило в "невъзвратима опасност" процеса срещу него.

Пуснаха временно на свобода каталунските сепаратисти, избрани за депутати

Пуснаха временно на свобода каталунските сепаратисти, избрани за депутати

За да присъстват на първото заседание на испанския парламент

С решението си магистратите на практика възпрепятстват Жункерас да се сдобие с депутатски имунитет.

Това е първият отказ от страна на съда някой от подсъдимите каталунски сепаратисти, избрани на изборите, да встъпи в длъжност.

Припомняме, в края на май съдът пусна временно на свобода каталунските сепаратисти, избрани за депутати, за да присъстват на заседанието на законодателните органи.

На парламентарните избори, които се проведоха на 28 април тази година, Раул Ромева беше избран за Сената, а Ориол Жункерас, Жозеп Рул, Джорди Турул и Джорди Санчес бяха избрани за Конгреса.

Дни преди това петимата каталунски политици отново излязоха за кратко от затвора, за да вземат парламентарните си протоколи.

Сепаратистите в Каталуния сядат на подсъдимата скамейка

Сепаратистите в Каталуния сядат на подсъдимата скамейка

12-те обвиняеми могат да получат до 25 години затвор