Полицията е открила голямо скривалище за експлозиви в Северна Испания, което те подозират, че принадлежи на баската сепаратистка групировка ЕТА. Това съобщиха от испанското вътрешно министерство, цитирани от "Франс прес".

Испанската полиция е открила седем бидона с експлозиви в селски район близо до град Ирун на границата с Франция, уточняват от ведомството.

"Няма следи от скорошна активност, като се смята, че взривните вещества са били използвани от терористичната групировка за доставка на материал на командно подразделение на ЕТА в района на Ирун", се посочва в изявлението.

Полицията е отцепила района и експерти по експлозиви анализират материала, който е бил намерен. Операцията продължава и вътрешното министерство заяви, че не може да изключи, че може да има и други скривалища с експлозиви в района.

Основана през 1959 г. ЕТА води яростна дългогодишна кампания за независимост на Баската област в Северна Испания и Югозападна Франция, като е обвинявана за смъртта на повече от 800 души.

ЕТА беше сериозно отслабена през последните години, след като стотици нейни членове бяха арестувани, а някои от нейните оръжия бяха конфискувани.

Тя обяви спиране на огъня през октомври 2011 г., но отказа да предаде оръжията си.