Испанският министър-председател Хосе Луис Родригес Сапатеро трябва да пристигне на посещение в Турция, където ще участва в четвъртата среща на високо равнище по инициативата Съюз на цивилизациите, предаде zaman.com.

Утре той трябва да се срещне с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, по информация от турското министерство на външните работи.

По време на посещението ще бъдат обсъдени двустранните отношения в областта на културата и икономиката, но също и разговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз, кипърският въпрос и други международни и регионални въпроси.

Очаква се да бъде представен документ за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни, а в понеделник лидерите ще присъстват на работна закуска с представители на бизнеса от двете страни.

Съюз на цивилизациите е инициирана от самия Сапатеро и подкрепена от Ердоган под егидата на ООН.

Тя цели да преодолее разделенията между различни общества, от които се възползват екстремисти, да се превъзмогнат предразсъдъци, недоразумения и враждебности, които застрашават световния мир.

Инициативата е насочена към възникващи заплахи, породени от враждебни схващания, които подстрекават към насилие, се посочва още в обръщението на генералния секретар по повод нейното лансиране.