Правителството на Испания ще закрие Националната фондация "Франсиско Франко", организация с нестопанска цел, създадена от симпатизанти на покойния диктатор. Това заяви министърът на културата Ернест Уртасун, цитиран от Ройтерс.

Законът за "демократичната памет", одобрен през 2022 г. от социалистическото правителство на Испания, забранява всяка организация, която прославя или насърчава режима на Франко от 1939-1975 г.

Законът има за цел да плати репарации на жертвите на диктатурата и тригодишната гражданска война, която я предшества, в която загинаха повече от половин милион души. Според историците близо 150 000 души са били убити от правителството на Франко, а други са 450 000 били принудени да напуснат страната.

Министерството на културата посочва, че съдът ще има последната дума за закриването на фондацията. Уртасун отбеляза, че закриването на фондацията е нещо, което властта дължи на обществото.

Pрезидент на Националната фондация "Франсиско Франко" Хуан Чичаро Ортега посочи, че забраната й ще е нарушение на конституцията. Фондацията е създадена през 1976 г., за да насърчава изучаването на живота и постиженията на Франко, според нейния уебсайт.

Испания премина към демокрация след смъртта на Франко през 1975 г., но наследството от неговата диктатура все още разделя обществото.

Правителството на премиера Педро Санчес предприе серия от стъпки за премахване на символите от времето на диктатурата. През 2019 г. то ексхумира останките на Франко от мавзолей близо до Мадрид, който той е построил за себе си. Те бяха погребани отново в частен трезор в гробище северно от Мадрид.

В Испания ексхумират 128 жертви на Франко

В Испания ексхумират 128 жертви на Франко

Жертвите са били погребани анонимно в мавзолея "Долината на падналите"