Лявата управляваща партия в Южна Корея спечели историческа победа на парламентарните избори, които се проведоха вчера, показват частични резултати от преброяването на гласовете, след като пандемията от новия коронавирус промени хода на политическите събития в полза на президента Муун Дже-ин, пише "Гардиън".

Страната използва комбинация от мажоритарна и пропорционална избирателна система, но дори преди да станат ясни победителите на мажоритарен принцип във всички отделни избирателни райони, Демократическата партия на Мун Дже-ин спечели 163 места в 300-местния южнокорейски парламент, което е абсолютно мнозинство.

Управляващите в Южна Корея печелят мнозинство на парламентарния вот

Управляващите в Южна Корея печелят мнозинство на парламентарния вот

Демократическата партия и сестринската Партийна платформа се очаква да спечелят между 155 и 178 места в 300-местния парламент

Избирателната активност е била 66,2 процента, по-висока от всички парламентарни избори, проведени в Южна Корея от 1992 г. насам.

Само преди няколко месеца скандали за злоупотреба с власт и слаб икономически растеж заплашиха лявоориентирания президент, като критиците нарекоха миролюбивия му подход към Северна Корея нереалистичен, въпреки отказа на Пхенян от мораториумите за изпитване на ядрени и балистични ракети.

Но сравнително бързото и ефикасно справяне с епидемията от новия коронавирус от страна на властите - Южна Корея също така е изнесла тестове за коронавирус за поне 20 държави - беше предимство за Мун Дже-ин преди парламентарните избори, до голяма степен разглеждани като референдум за неговото представяне.

Южна Корея провежда избори на фона на пандемията

Южна Корея провежда избори на фона на пандемията

Около 14 000 избирателни секции бяха отворени в 6:00 ч. в цялата страна след дезинфекция

А така наречената му "коронавирусна дипломация" - като скорошната публичност на двустранните му телефонни разговори с най-малко 20 държавни ръководители относно отговора на епидемията - повиши доверието на корейците в неговата администрация, подчертава Минсън Ку, политолог в университета в американския щат Охайо. 

Междувременно броят на заразените с коронавирус в Южна Корея е нараснал с 22 души за последното денонощие, като с това общият брой на заразените от началото на епидемията вече е 10 613 души. Това е най-малкият брой новозаразени от 20 февруари насам. В страната са починали общо 229 души от началото на епидемията.

Южна Корея на път да "задуши" коронавируса

Южна Корея на път да "задуши" коронавируса

Само 27 новозаразени за последните 24 часа