Кремъл удвоява подкрепата си за Иран, докато САЩ провеждат удари, за да предотвратят атаки от подкрепящи Иран проксита в Ирак, Сирия и Йемен срещу американски и други цели. Руското министерство на външните работи (МВнР) осъди ответните удари на САЩ срещу позиции на подкрепяните от Иран милиции в Ирак, Сирия и Йемен на 3 февруари.

САЩ започнаха поредица от ответни въздушни удари срещу цели в Ирак, Сирия и Йемен на 2 и 3 февруари след атака с дрон на 28 януари от подкрепяна от Иран иракска милиция, която уби трима американски военнослужещи в североизточна Йордания.

Говорителят на руското МВнР Мария Захарова осъди ударите като явен акт на американо-британска агресия и пълното незачитане на международното право.

По думите ѝ, въздушните удари на САЩ допълнително разпалват конфликта в Близкия изток. Тя критикува Обединеното кралство за подкрепата на провокативната политика на САЩ.

Русия поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) във връзка с американските удари, което е насрочено за 5 февруари.

Това пише в дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

Русия свиква Съвета за сигурност на ООН за ударите на САЩ в Ирак и Сирия

Русия свиква Съвета за сигурност на ООН за ударите на САЩ в Ирак и Сирия

Москва осъди действията на Вашингтон като агресия срещу суверенни държави

Кремъл цензурира отразяването на протеста на съпруги на мобилизирани войници в Москва на 3 февруари, вероятно за да потисне всяко възможно движение в подкрепа на руските войници и срещу режима.

Членове на руското социално движение "Път към дома" положиха цветя на гроба на Незнайния воин в Москва, преди да проведат протест на близкия площад "Манежная", за да отбележат 500-ия ден, откакто руският президент Владимир Путин започна частична мобилизация през септември 2022 г.

Руските държавни медии не отразиха протеста, но съобщиха, че московската прокуратура е предупредила гражданите да не присъстват на неопределен, но неразрешен протест в Москва на 3 февруари, много вероятно имайки предвид протеста "Пътят към дома".

Руските опозиционни медии изчислиха, че са присъствали около 200 души, и съобщиха, че московската полиция е задържала 27 души, повечето от които руски и чуждестранни журналисти. По-късно властите са освободили задържаните лица без повдигане на обвинения.

Руската полиция позволи на протестиращите от "Пътят към дома" по-късно да отидат и в предизборния щаб на Путин и да напишат призиви към Путин да върне мобилизирания персонал у дома. Но щабът позволи само на малки групи демонстранти да влязат вътре и силно ограничи достъпа на медиите. Руските органи вероятно умишлено са задържали журналисти, а не протестиращи, за да ограничат отразяването на събитието, като същевременно лишават организацията от платформа, на която да се излъчва в информационното пространство.

В края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век съветското ръководство изпита влиянието на социалните движения и Кремъл вероятно има за цел превантивно и днес да цензурира и дискредитира подобни движения, преди те да успеят да съберат подобно влияние.

Пропагандистът на Кремъл Владимир Соловьов разкритикува протестите на 3 февруари, обвинявайки съпругите, че нямат правомощия да се застъпват от името на руските войници на фронтовата линия, тъй като те са съпруги на войници, а не майки на войници. Вместо това поиска да чуе "съпрузите".

Едно от основните опасения на роднините е, че мобилизираните руски войници нямат възможност постоянно да общуват с роднините си у дома и изчезват.

Соловьов попита дали "съпрузите" са упълномощили съпругите си да се застъпват от тяхно име и попита дали това движение е "поредният комитет на войнишките майки".

Комитетът на войнишките майки (по-късно преименуван на Съюз на комитетите на войнишките майки) е основан през 1989 г. и се застъпва за по-добро отношение към съветските наборници, които са търпят лоши условия и насилие - най-вече страдащи от дедовщината, ритуалното малтретиране на наборници, използване на физическо и сексуално насилие — по време на мирно време в края на 80-те и началото на 90-те години.

Изтеглен е руски законопроект за промени в мобилизацията

Изтеглен е руски законопроект за промени в мобилизацията

Според ново правило, вече горната възраст за чужденци с руско гражданство е 50 години

Руските блогъри продължават да коментират неотдавнашното неуспешно руско механизирано нападение край Новомихайловка, Донецка област. Те подчертават разделенията, които то предизвика в руското информационно пространство, показателно за проблемите със способността на руската армия да се адаптира в Украйна. Руски блогър заяви на 3 февруари, че истинските патриоти са отговорили на кадрите от 30 януари на неуспешното нападение с критика и разочарование.

Блогърът критикува предателите, сред които и експертите, които често посещават телевизионното шоу на Соловьов, за да твърдят, че руските сили разполагат с адекватни доставки на системи за електронна война и радиостанции, за да отблъскват украински дронове за виждане от първо лице.

Блогърът, позовавайки се на лични разговори с руски служители на първа линия, твърди, че подобни твърдения на пропагандисти не са верни и че руските командири на фронтовата линия смятат дарените радиостанции за по-ценни от предоставените от държавата танкове и бойни машини на пехотата поради недостиг на радиооборудване.

Няколко блогъри се оплакаха, че руското висше командване едва ли ще прочете загрижеността им относно използването на украински дронове и предупредиха, че много руски служители ще загинат поради превъзходството на украинските дронове на фронтовата линия, наричайки проблема един от най-големите проблеми на Русия в момента.

Депутатът от Московската Дума Андрей Медведев похвали коментара на руския президент Владимир Путин от 2 февруари за дроновете като "ахилесовата пета" на руските сили и заяви, че показва информираността му за случващото се на фронта и разбирането за съвременната война. Медведев твърди, че признанието доказва, че Путин не се страхува да обсъжда проблемите и грешките на Русия и не вярва, че ще попречи на руската победа над Украйна.

Изявлението на Путин изглежда подкрепя аргумента на блогърите срещу автоцензурата. Путин и по-рано е давал сигнали за своята чувствителност към руските операции в Украйна сред руските блогъри, включително по време на неговия форум "Пряка линия" на 14 декември, когато Путин изтъкна тактическата и оперативна ситуация в Кринки на източния бряг на Херсонска област, район на фронта, върху който преди това са се фиксирали руските блогъри.

Руските оръжия превъзхождат тези на НАТО, убеден Путин

Руските оръжия превъзхождат тези на НАТО, убеден Путин

Дори дори съветското въоръжение не изоставало от чуждестранните оръжия

Изявлението на Путин предполага, че може да има загриженост в руското военно и политическо ръководство относно способността на руската армия да се адаптира и да възстанови маневрирането на бойното поле.

Украински лица нанесоха удар с дрон срещу петролната рафинерия "Лукойл" във Волгоградска област на 3 февруари. Украинското издание Suspilne и руската служба на BBC цитираха вътрешни източници в Украинската служба за сигурност, които твърдят, че тя е извършила удара.

Източник в Киев заяви за "Ройтерс", че Украйна е използвала два дрона, за да нанесе удара. Пожарът очевидно се е разпространил до 300 квадратни метра в рафинерията на Лукойл, които руските служби за спешна помощ потушиха.

Волгоградската рафинерия на "Лукойл" е една от най-големите в Русия и най-голямата в руския Южен федерален окръг. Руски официални лица косвено докладваха за удара.

Горя рафинерията на "Лукойл" във Волгоград
Обновена

Горя рафинерията на "Лукойл" във Волгоград

По предварителна информация заводът е бил атакуван от дрон

Руски блогър разкритикува руските власти, че не са признали, че украински дронове са ударили рафинерията. Той призова за масирани ответни удари срещу украинската критична инфраструктура, за да навреди на перспективите на бойното поле на Украйна и да разубеди западните инвестиции в украинските критични индустрии.