Вероятно Украйна поема стратегическата инициатива и принуждава Русия да преразпределя сили и да променя приоритетите си в отговор на украинските контраофанзивни операции.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Руските сили се опитват да напреднат северозападно от Изюм.

Беларус проверява бойната си готовност по границата с Украйна

Беларус проверява бойната си готовност по границата с Украйна

Украинската отбрана подготвя Киев за нова битка, докато заплахите за столицата нарастват

Украинските сили проведоха поредица от локални контраатаки между Изюм и Славянск и възстановиха позициите си в редица селища.

Руските сили продължават наземните атаки североизточно и южно от Бахмут.

Руските войски продължиха опитите за настъпление към Писки и проведоха ограничена сухопътна атака югозападно от град Донецк.

Украйна получи още четири установки HIMARS

Украйна получи още четири установки HIMARS

Киев е получил общо 20 такива системи

Руските сили продължават да прехвърлят оборудване и личен състав в североизточната част на Херсонска и западната част на Запорожка област.

Ако преди това руските сили се оттеглиха или преустановиха настъпателните операции в Харков и южната ос, за да дадат приоритет на превземането на Луганска област, но по своя инициатива и въз основа на променящите се приоритети на своите командири, изглежда, че сега руските сили реагират на украинската заплаха от контранастъпление в Херсонска област. Подготовката на Украйна за контраофанзивата в Херсон и първоначалните операции в тази контраофанзива, съчетани с драматичното отслабване на руските сили, като цяло изглежда позволяват на Украйна за първи път да започне активно да определя хода на войната.

Сериозността на дилемата, пред която е изправено руското командване, вероятно зависи от способността на Украйна да поддържа значителни контраофанзивни операции по няколко направления едновременно. Ако Украйна успее да окаже силен натиск в района на Изюм, докато продължава да навлиза в контраофанзивата в Херсон, тогава руските сили ще се изправят пред много труден избор.

Те вероятно ще трябва да решат дали да изоставят позициите си на запад около Изюм в полза на защитата на наземните си комуникационни линии на север и на изток, или да ангажират повече личен състав и техника, за да се опитат да задържат настоящата фронтова линия. Тези сили обаче ще трябва да дойдат от друга ос, което пък ще изложи на риск други руски придобивки.

Институтът обръща специално внимание да експлозиите в близост до драматичния театър в Донецк, които се случиха в деня на погребението на загиналия преди няколко дни командир на ДНР Олга Качура - знаково за сепаратистите лице.

Руските медии широко оповестиха експлозиите и обвиниха украинската артилерия, макар и украинската канцелария на президента отрече да е обстрелвала град Донецк на 4 август. Ограничените щети, които се виждат във видеозаписите, представени от Русия като доказателство за украинската атака в близост до Донецкия драматичен театър, изглеждат несъвместими с артилерийски обстрел, пише ISW.

Руските военни блогъри широко публикуваха предоставените от Русия кадри с последиците от експлозията край Донецкия драматичен театър и използваха възможността да критикуват остро украинските сили за предполагаемите удари по цивилни цели. Ако експлозиите бяха украински обстрел, те ще да имат допълнителна емоционална тежест сред поддръжниците на ДНР.

Вчера Институтът представи анализ на наратива на Руското министерство на отбраната, където се е променил фокуса на военните репортажи след падането на Лисичанск. Промяната вероятно е направена, за да се ориентира към разкази, които намират положителен отзвук сред военните блогъри и военните кореспонденти, а не към такива, които предизвикват критики. Руското министерство на отбраната е променило стила си на отразяване, за да се съсредоточи върху твърденията за спадащ украински морал и успешни руски удари по военна техника, предоставена от Запада, вместо да съобщава за ежедневния руски напредък на фронтовата линия. Блогъри, военни кореспонденти и други групи критикуват Министерството на отбраната и Кремъл за преувеличени и неточни твърдения за териториални придобивки, което подкопава разказите и доверието в Москва.

Като пример от Института посочват, че през последните дни руските сили са постигнали ограничени успехи около Бахмут и Авдийвка, но руското министерство на отбраната дори не е заявявало териториални придобивки.

Министерството на отбраната очевидно е флиртувало с идеята да потисне или да се опита да контролира общността на блогърите и военните наблюдатели в Русия, но явно е предпочело да коригира собствения си наратив и сега просто позволява на военните кореспонденти и служителите на ДНР да отразяват положително ситуацията, която се развива в Авдийвка, Писки и на юг от Бахмут, без да предявява собствени претенции, които биха могли да предизвикат критики. Възможно е Кремъл или Министерството на отбраната да са решили, че блогърите и военните кореспонденти са по-достоверни източници за електоратите и да са осъзнали, че собствените им твърдения губят достоверност. Подобно отразяване на войната вероятно има за цел и да повиши моралния дух на бойците от ДНР и Русия.