Карикатурист в Рим предизвика разгорещен спор в Италия и в чужбина, след като представи Европейския съюз като нацисткия лагер на смъртта в Аушвиц и британския премиер Борис Джонсън като бягащ затворник, съобщава АП.

Художникът Марио Импрота публикува карикатурата в своя акаунт в "Туитър", след като консерваторите на Джонсън спечелиха мнозинство в изборите в Обединеното кралство.

Карикатурата показва Джонсън, който размахва британско знаме, докато бяга от концлагер с надпис "Европейски съюз" на мястото на думите (Arbeit macht frei - "Работата ви освобождава"), които са на входа на нацисткия лагер.

Сравнението между ЕС и концентрационен лагер веднага предизвика вълна от критики от политици, еврейската общност в Рим и дори от някои последователи на художника.

Мемориалът в Аушвиц отговори на карикатуриста с: "Arbeit macht frei е цинична илюзия, която СС дава на затворниците от Аушвиц. Тези думи се превърнаха в една от иконите на човешката омраза. За паметта на Аушвиц и неговите жертви е болезнено да видят този символ използван по този срамен начин".

Художникът добре известен в Италия като автор на образователна кампания за Рим, представяща кмета Виржиния Раги като герой на Манга

След критиките Импрота модифицира карикатурата, заменяйки изображението на нацисткия лагер с тоалетна и коментира, че не е правилно "идентифицирането на ЕС с концентрационен лагер".

Борис Джонсън цитира Рейгън: Все още нищо не сте видели

Борис Джонсън цитира Рейгън: Все още нищо не сте видели

"Скай нюз" излъчи кадри от изказването на Джонсън по време на първата среща на кабинета