Тази вечер италианският сенат отхвърли две резолюции за вот на недоверие към правителството на Матео Ренци, внесени от опозиционни партии, предадоха информационните агенции.

Едната беше внесена от Движението на петте звезди, о другата – от Северната лига, движението „Напред, Италия” и формацията „Консерватори и реформисти”.  

При гласуването по първия документ против вота на недоверие се обявиха 183 сенатори, а за него гласуваха 96. Втората резолюция беше отхвърлена от 180 парламентаристи и подкрепена от 93.

Опозиционните партии решиха да поискат вот на недоверие към кабинета, след като в края на март се стигна до оставката на министъра на икономическото развитие Федерика  Гуиди. Преди това стана ясно, че мъжът, с когото тя живее на съпружески начала - Джанлука Джемели е сред заподозрените в шумен процес, станал известен като „петролното дело”.

Делото беше заведено от прокуратурата на южния град  Потенца в област Базиликата. В едната си част то се отнася до злоупотреба с власт при експлоатацията на петролното находище Tempa Rossa от компанията Total.

Следствените органи разполагат с телефонен разговор между Гуиди и Джемели, при който двамата обсъждат корекции във важен законов акт, разглеждан по онова време, които биха дали възможност за размразяване на проекта Tempa Rossa.

В разговора се споменава също  министърът на конституционните  реформи Мария Елена Боски,  котято е трябвало да одобри внесените  поправки.

Самият Ренци определи находището Tempa Rossa като стратегически важно за страната и заяви, че самият той е инициирал поправката, необходима за размразяването му.

В изявлението си пред сената премиерът подчерта, че в разследването, водено от прокуратурата в Потенца, няма версия за корупция, която да е свързана с правителството.  

Според опозицията, кабинетът е корумпиран от петролното лоби и от бизнес компании.