Италианският външен министър заяви, че сериозните ограничения, въведени в резултат на коронавируса, са начин да го победим. Луиджи Ди Майо заяви пред БиБиСи, че мерките, наложени в първата зона на огнището, се оказват ефективни.

Две седмици след като първите 10 града в Северна Италия бяха обявени за "червена зона" и бяха поставени под блокада, той каза, че няма нови инфекции. Това послужи като модел за затягане на мерките в цялата страна.

В момента Италия е с повече от 1000 смъртни случая на фона на общо над 15 000 инфекции. Броят на случаите е нараснал с 2249 през последните 24 часа.

"Нашите дядовци бяха подготвени да отидат на война, от нас се иска да си останем вкъщи", каза Ди Майо.

"Ако лекар и медицинска сестра могат да работят денонощно, можем да се откажем от напускането на собствения си дом. Огромното мнозинство от гражданите спазват правилата. Онези, които не са изправени пред санкции: глоби или наказателни обвинения."

Италианските власти твърдят, че може да отнеме две седмици, докато въздействието на ограниченията се наблюдава върху огнището на коронавирус в цялата страна, което все още нараства в градове и градове извън първоначалната червена зона.

Това поставя изключително напряга здравната система на Италия - една от най-добрите в Европа. Правителството назначи нов комисар за справяне с вируса, Доменико Аркури. Той ще координира програмата за презареждане на болниците с оборудване, от което спешно се нуждаят.

Летищата в Рим спират работа заради коронавируса

Летищата в Рим спират работа заради коронавируса

Остава само един терминал за пътнически полети

Тъй като огнището в Китай започва да намалява, Пекин изпраща в Италия екипи от лекари-специалисти и консумативи.

"Нуждаем се от кислородни единици (респиратори) и започнахме производство с фабрики, които ги произвеждат, или други, които могат да се адаптират, за да започнат да ги произвеждат. В контакт сме със страни по целия свят, много от тях са готови да ни доставят оборудване", коментира Ди Майо.

Но закупуването на медицински консумативи трябва да бъде организирано на общоевропейско ниво, с едно единствено звено, което да снабдява отново болници и клиники, добави той.

Сега Италия е изправена пред най-голямата си криза след Втората световна война. Правителството обеща да отдели 25 милиарда евро, за да се справи с това - три пъти повече, отколкото бе преценило, че ще е необходимо само преди седмица. Очаква се икономиката да изпадне в дълбока рецесия.

Но външният министър е с нотка на оптимизъм с посланието си до международната общност, че "Италия ще се справи и Европа ще се справи - сигурен съм".

Той предлага да сподели опита и знанията, които италианското правителство е натрупало след началото на епидемията с всяка държава, която се нуждае от това. "Италия бе първата нация в Европа, засегната толкова силно. Но се надявам, че това означава, че Италия е първата, която оставя кризисната ситуация зад себе си."

Италия затваря всички магазини освен хранителните и аптеките

Италия затваря всички магазини освен хранителните и аптеките

Премиерът Конте излезе с обръщение...