Италианският министър-председател Матео Ренци разкритикува френско-германската доминация при взимането на решения в ЕС, особено по отношение на бежанската криза, говорейки в навечерието на посещението си в Берлин, съобщава „Франс прес”.

Ренци е подчертал, че много уважава германския канцлер Ангела Меркел, но обяснил необходимостта от по-голяма роля на Италия и други страни членки на Европейския съюз в съвместното справяне с европейските кризи.  

Един от пунктовете на раздора бил „отношението на Германия, че всички инициативи на ЕС започват с двустранна среща с французите”, посочва Ренци пред германския в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

„Разбира се, аз бих се радвал, ако Ангела и Франсоа (Оланд) биха били в състояние да разрешат всички проблеми”, посочил той и допълнил: „Но през повечето време това не се случва.”

„Ако търсим цялостна европейска стратегия за решаване на проблема с бежанците, то не е достатъчно, ако Ангела звъни първо на Оланд и чак след това на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, и след това четем за резултата в пресата”, натъртил италианският премиер.

41-годишният Ренци, който разгърна реформи за съживяването на затъналата в дългове италианска икономика, през последните месеци многократно критикува и Германия, и Европейската комисия по проблеми, вариращи от  доминацията на Берлин в ЕС до ограничения в бюджета на ЕС и енергийната политика.

Меркел приема Ренци в петък на работен обяд, на който ще обсъдят „бежанската криза, международното положение и настоящите европейски проблеми”, посочват от канцлерството.

Ренци нарече огромния приток от мигранти "епохален проблем, за който няма лесни решения".

Нашата част от работата я вършим, спасявайки, почти всеки ден, деца от преобърнали се лодки в Средиземно море”, подчертава той, като същевременно призовава за отмяна на правилата на ЕС, които задължават бежанците да кандидатстват за убежище в първата страна от ЕС, в която са влезли.