Италианското правителство одобри план за икономии, чиято цел е да предпази страната от криза, подобна на гръцката, като елиминира бюджетния дефицит до 2014 година.

Пакетът от мерки, които ще спестят около 47 милиарда евро, трябва да бъдат одобрени от парламента до два месеца. Предвидени са съкращения в бюджетите на министерствата и местните власти и по-малко данъчни облекчения за компаниите и семействата.

Все още няма подробности за конкретни мерки. Те ще бъдат обявени в най-скоро време от премиера Силвио Берлускони и министри.

Бюджетът повиши напрежението в дясноцентристката коалиция, като партньорите на Берлускони предупредиха, че правителството ще бъде изложено на риск до приемането на бюджета от парламента.

Гърция стана първата страна от еврозоната, която получи помощ от ЕС и МВФ. Заради помощта от 110 милиарда евро на ЕС и МВФ, Гърция трябваше да наложи „драконови мерки" и съкращения в редица области, което предизвика недоволството на гръцкия народ. Всичко това доведе до масови демонстрации и протести, които месеци наред блокират страната.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу пък е решен да продължи реформите. Той призна общественото недоволство от рестриктивната политика на неговото правителство, но поясни, че "алтернативното решение е катастрофа".

Вчера гръцкото правителство си осигури парламентарно мнозинство и получи подкрепа за законопроекта за изпълнение на новите мерки за съкращаване на публичните разходи. Ден по-рано правителството прие със 155 срещу 138 гласа „суровия план" от спасителни мерки, които предвиждат бюджетни съкращения в размер на 28 милиарда евро до 2015 година.