Италия, Япония и Великобритания обмислят да разширят програмата за производство на многоцелеви изтребител от шесто поколение, като включат в нея и други страни, но на по-късен етап. Това заяви министърът на отбраната на Италия днес, цитиран от Reuters.

"Проектът няма да бъде отворен за други държави, докато не бъде приключена поне първата му фаза", заяви Гуидо Крозето. Той допълни, че много страни са проявили интерес към програмата.

През септември трите държави подписаха споразумение за разработване на усъвършенстван изтребител. То идва година след като страните установиха първото си голямо сътрудничество в отбранителната промишленост чрез сливане на отделните изтребители от следващо поколение на Лондон и Токио.

Очаква се новият многоцелеви изтребител да направи първия си полет до 2035 г. Планирано е съвместният етап на разработването му да започне през 2025 г. Очаква се стойността на проекта да е няколко десетки милиарда. В тази връзка Reuters отбелязва, че евентуално присъединяване на страни като Саудитска Арабия към програмата, би улеснило неговото финансиране, а оттам и осъществяването му.

Великобритания, Япония и Италия създават модерен стелт изтребител

Великобритания, Япония и Италия създават модерен стелт изтребител

Трите страни подписаха международен договор