Решението на германските социалдемократи (СПД) да изберат министъра на финансите Олаф Шолц за кандидат за канцлер даде тласък в популярността на лявата центристка партия, като им помогна да надминат Зелените в проучвания, публикувани в сряда, съобщава "Ройтерс".

СПД в понеделник предложи Шолц, най-популярният политик на партията, да се кандидатира на националните избори през следващата година, когато се очаква четвъртия и последен мандат на Меркел да приключи.

Решението отбелязва завръщане на вицеканцлера на Меркел, която миналата година бе победена от двама леви аутсайдери в надпреварата за водене на СПД, младши партньор в управляваната от нея консервативна управляваща коалиция.

След като Шолц бе избран, СПД повиши рейтинга си до 18% в анкета на INSA, като достигна най-високото си ниво от февруари 2019 г., докато Зелените намаляха до 15%.

Това би позволило на СПД да поиска позицията канцлер във всяка възможна лявоцентристка коалиция.

Популярността на CDU/CSU на Меркел остана сравнително стабилна - 36%, според проучването на INSA. Това означава, че СПД все още е изправена пред трудна битка по време на предизборната кампания, за да влезе първа и да осигури стабилно мнозинство.

Шолц коментира, че укрепването на отношенията в Европа ще бъде един от основните му приоритети като канцлер, като добави, че споразумението на лидерите на ЕС да подпомогнат финансово засегнатите от коронавирус държави не трябва да се разглежда като еднократно събитие.

СПД се надява Шолц да върне центристките избиратели, които в миналото гласуваха за консерваторите заради сравнително умерения дневен ред на Меркел. Досега консерваторите не са решили кой да се кандидатира за техен кандидат за канцлер.

Олаф Шолц е кандидатът на социалдемократите за канцлер на Германия

Олаф Шолц е кандидатът на социалдемократите за канцлер на Германия

Финансовият министър е номиниран единодушно от ръководството на партията