Русия похищава хора на грузинска територия, заяви избраната за президент на Грузия Саломе Зурабишвили в интервю за Би Би Си. Тя изрази съмнения във възможността за сътрудничество с Русия. По думите й, диалогът с Москва е блокиран заради агресивните й действия по отношение на Грузия и Украйна.

Грузия избра за първи път президент жена

Грузия избра за първи път президент жена

Това е Саломе Зурабишвили

Зурабишвили посочи, че Русия настъпва във вътрешността на Грузия и отвлича хора на линията на окупацията - границата с непризнатата от международната общност и международното право република Южна Осетия.

Тя подчерта, че ще работи за интеграцията на Грузия в ЕС и НАТО, като отхвърли проруския модел на "баланс" между евроатлантическата и евразийската ос.

"Не мисля, че докато Русия се държи така на линията на окупацията, където всеки ден отвличат хора, и докато тази линия, тази постоянна заплаха настъпва все по-дълбоко на наша територия, все по-близо до Тбилиси, а също и с оглед на това как Русия се държи по отношение на Украйна, не мисля, че можем да преминем към сътрудничество.

Не мисля, че е възможен баланс. Ние сме Запад, ние сме Европа, ние сме с проевропейска позиция. Ако нашите европейски или нашите американски партньори започнат под някаква форма диалог с Русия, ние ще бъдем до тях, като ще следим да се зачитат нашият суверенитет и териториалната ни цялост" - коментира Зурабишвили.