Избухна взрив на ирански танкер, който принадлежи на националната нефтена компания на Иран недалеч от пристанище Джеда в Саудитска Арабия, съобщи иранската агенция ISNА.

Взривът е станал в Червено море. Възможно е да става дума за терористичен акт, информират от агенцията. След взрива на иранския танкер е започнало изтичане на нефт. Екипажът на иранският танкер, на който стана взрива в Червено море, е в безопасност, поясняват от агенцията. 

Иранската официална информационна агенция IRNA съобщава, "две ракети удариха кораба, собственост на Иран, в близост до пристанищния град Джеда в Саудитска Арабия", заяви иранската държавна телевизия, цитирайки Националната иранска петролна компания (NIOC).

АФП цитира Националната иранска танкерна компания, която казва в изявление, че корпусът е ударен от две отделни експлозии на около 100 километра от саудитския бряг. Държавната компания заяви, че "корабът е напълно стабилен".

Няма незабавно признание от саудитските служители за инцидента, който идва на фона на засиленото напрежение в Близкия изток.

През септември ракети и дронове удариха ключови саудитски петролни инсталации, причинявайки големи щети и прекъсване на производството на петрол. САЩ, Саудитска Арабия и Великобритания обвиниха Иран, че стои зад атаката.

Появи се видео от ракетния удар срещу петролните обекти в Саудитска Арабия

Появи се видео от ракетния удар срещу петролните обекти в Саудитска Арабия

Атаката изглежда наистина сериозна