В германския град Гелзенкирхен скоро ще бъде издигната статуя на Владимир Ленин след продължила дълго време битка между крайнолява маркистка партия и градските власти, пише "Гардиън".

Гелзенкирхен, който се намира в центъра на Рурската долина, която някога беше индустриалното сърце на Германия, ще бъде първият западен германски град със статуя на основателя на Руската комунистическа партия.

Въпреки че статуите на Ленин някога украсяваха площадите на градовете и общините в комунистическа Източна Германия, смяташе се, че досега никога не е била издигана негова статуя на публично място в Западна Германия.

Съдът вече даде разрешение на марксистко-ленинската германска партия MLPD да постави металната статуя пред централата си. Управата на града се опита да спре статуята, като нареди да спре изграждането на бетонен постамент, върху който тя трябва да стои. Властите твърдят, че статуята ще "наруши гледката" на съседна сграда. Присъствието на статуята, както настояха властите, също така би противоречало на правилата за съхранение на исторически паметник. Това, твърди управата на града, "означава, че гледката на наблюдателя на историческата сграда вече няма да бъде неограничена".

Местният общински съвет на района Западен Гелзенкирхен посочи, че Ленин е неподходяща фигура, която да бъде почетена в града. "Комунистическият лидер Ленин е представител на насилието, потискането, терора и огромните човешки страдания. Всичко това го прави несъвместим със свободния демократичен конституционен ред в Германия и означава, че той е символ на борбата срещу и унищожаването на нашата демокрация", се изтъква в изявлението на местния общински съвет.

Ала партията MLPD се пребори с ограниченията и нарече решението на съда да разреши издигането на статуята "фантастична победа за Владимир Илич Ленин".

Ръководителят на MLPD Габи Фехтнер каза пред германските медии: "Наистина сме щастливи. Гелзенкирхен е работнически град и Ленин се вписва тук много добре."

Говорител на общината каза, че градските власти "ще оспорват решението на съда".

Статуята трябва да бъде открита на 14 март на церемония, която се очаква да привлече левичари от цялата страна. MLPD се опитваше да издигне паметника преди 150-годишнината от рождението на Ленин, която е на 22 април.

Чугуненото изделие с дължина 2,15 метра е произведено през 1930-те години в Съветския съюз. Статуята е придобита от MLPD от град в Чехия срещу неразкрита сума след търг онлайн.

MLPD е създадена през 1982 г. и е под наблюдението на германските специални служби, които я смятат за екстремистка и противоконституционна.