Пакистанските талибани са поели върху себе си отговорността за двойния терористичен акт в четвъртък в Пешавар и са заявили, че ще използват по-активно жени смъртници за терористични акции, съобщават чужди медии.

В четвъртък, 11 август, два взрива избухнаха в град Пешавар в северозападен Пакистан.

Първо избухна взрив на пътя, когато минаваше полицейски автофургон. Загинаха 4 полицаи и 12-годишен ученик, а ранени бяха 18.

Не след дълго жена камикадзе хвърли граната срещу полицейски участък, а след това се взриви с пояс, като уби една жена и рани още трима полицаи.

Това бяха първите терористични атаки от началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Отличителното за тази атака беше използването на използването на жени смъртници. За разлика от Кавказ, в Пакистан ислямистите досега не използваха жени за своите атаки. Това е едва трети потвърден случай на взривяване на терористка.

Главата на пакистанските талибани в племенната област Мохманд Омар Халид обаче е заявил, че използването на жени смъртници ще бъде новата стратегия на бойците.

Според анализаторите тази нова тактика е резултат на чуждо, най-вероятно кавказко влияние, тъй като в тази територия действат интернационални бунтовнически групи, в които има лица от Кавказ и Средна Азия.

Според Омар Халид атаките са в отговор на военните действия в Зоната на племената, където не действат федералните закони. Там съществуват седем племенни „минидържави" - Баджаур, Мохманд, Хайбер, Курам, Оракзай, Северен и Южен Вазиристан. Зоната е убежище на ислямисти, които са против режима в Афганистан и Пакистан и е обект на постоянни операции от пакистанската армия.