За първи път от началото на офанзивата си Израел бомбардира християнски квартали в северната част на Бейрут, както и райони, населени с шиитски мюсюлмани в южната част на ливанската столица, съобщава АП.

Атаките се правят въпреки заканите на групировката Хизбула да удари за отмъщение Тел Авив.

При бомбардировките са разрушени няколко моста на магистрала в християнски квартал, като атаките са станали в пиковите сутрешни часове.
При ударите са загинали петима цивилни, а 19 са били ранени, съобщиха от ливанските органи на реда.

Израелските атаки по основната крайбрежна магистрала, свързваща Бейрут със Сирия, възпрепятства движението по единствената останала по-голяма пътна връзка със Сирия, коментира АП.
Магистралата спестява поне половината от времето, необходимо ако се използва по-малкия път по крайбрежието.

Международните хуманитарни организации на свой ред предупредиха, че бомбардирането на пътища ще забави доставките на помощи за ливанското население в централните части на страната и по крайбрежието около столицата Бейрут, където живеят по-голямата част от ливанците.

Говорител на израелската армия обоснова нападението по мостовете с необходимостта да бъде спряно доставянето на оръжия за Хизбула от Сирия.

При бомбардировки близо до бейрутското летище в южните покрайнини е бил убит ливански войник, а други двама униформени, заедно с още четирима цивилни са били ранени.

От друга страна от Хизбула обявиха, че техни бойци са убили шест израелски войници в пограничните села Аита Ал Шааб и Маркаба. От израелската армия потвърдиха, че са убити двама войници, а трети е в критично състояние.

Междувременно стана ясно, че израелски военни самолети са бомбардирали мост в централен Ливан в планинската част Фарайа, където се намират известни ски курорти. Мостът свързвал областта Кесруан, населена с християни, с долината Бекаа.

Междувременно ливанският президент Емил Лахуд, който е просирийски ориентиран политик и е близък с Хизбула, заяви, че Израел оказва натиск върху ливанските власти да приемат израелските условия за прекратяване на огъня, предаде АП.

По думите му чрез бомбардировките Тел Авив целял да затегне блокадата върху ливанците, да прекъсне комуникацията между тях и да ги умори от глад.