Израелските сили за отбрана (IDF) са нанесли удар по общинска сграда в южния град Рафах в Газа, съобщи във вторник Al Jazeera.

Израелските военни също така поеха "оперативен контрол" над граничния пункт Рафах между Газа и Египет, след като наредиха на цивилното население да се евакуира от източните части на града преди "ограничената" операция срещу бойците на Хамас в южната част на анклава.

Преди това Германия призова Израел да не предприема "голяма офанзива" в Рафах, като подчерта, че "един милион души не могат да изчезнат във въздуха".

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че е "неприемливо" пропускателните пунктове в Рафах и Керем Шалом да бъдат затворени.

В отговор на въпрос как администрацията на президента Джо Байдън ще бъде по-решителна, за да попречи на Израел да затваря и отваря граничните пунктове по свое усмотрение, което пречи на хуманитарната помощ, Жан-Пиер заяви, че Байдън е подчертал тази спешност по време на разговора с Нетаняху и че се очаква те "да бъдат отворени утре, включително Рафах".

Тя също така спомена, че има "увеличение" на разрешението за доставка на хуманитарна помощ от страна на Израел и че "има и други достъпни пропускателни пунктове" освен този, който преди това беше затворен.

Министърът на отбраната Йоав Галант репликира на Белия дом, че операцията на армията има за цел освобождаването на заложниците. Анализатори смятат, че радикалната палестинска групировка държи около 90 заложници.

Израел пое контрол над ГКПП "Рафах"

Израел пое контрол над ГКПП "Рафах"

Граничният пункт е ключов за помощ към опустошения анклав

Междувременно стана известно, че САЩ задържат пратки с оръжия за Израел.

Целта е да се отправи политически сигнал към Бенямин Нетаняху, писа Politico. Става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от "Боинг".

Петима убити при израелски въздушни удари в Рафах

Петима убити при израелски въздушни удари в Рафах

Ескалация на напрежението

Това изглежда е първият път, когато администрацията на САЩ забавя потенциална продажба на оръжия за Тел Авив, откакто Хамас нападна Израел на 7 октомври 2023 г.