Израел е готов да отвори отново граничен пункт в контролираната от Сирия част от Голанските възвишения, след като сирийските правителствени сили си възвърнаха контрола върху територията от бунтовниците. Това обяви израелският военен министър Авигдор Либерман, цитиран от "Асошиейтед прес".

Ала Либерман, при посещение от израелската страна на ГКПП-то в Кунейтра, подчертал, че всяко подновяване на операциите на пункта зависи от Сирия.

"Фактът, че дойдохме тук, в Алфа гейт, и доколкото силите на ООН започнаха да оперират и патрулират с помощта на израелската армия, показва, че сме готови да отворим граничния пункт отново", посочи той пред журналисти.

Либерман е имал предвид Силите за наблюдение на разоръжаването на ООН, чиито мониторингови операции в демилитаризираната зона, създадена през 1974 г. между окупираните от Израел Голански възвишения и сирийския сектор, бяха прекъснати от конфликта в Сирия, който започна през 2011 г.

"В момента топката е в полето на Сирия", подчерта израелският военен министър.

Военна полиция от Русия, която е главният съюзник на сирийския президент Башар Асад, патрулира от сирийската страна на Кунейтра, където по думите на Либерман присъстват и сирийски полицаи и митничари.

В миналото Либерман заяви, че трафикът през Кунейтра включва главно доставки в Сирия на ябълки, отглеждани от земеделци друзи в контролираната от Израел част от Голанските възвишения, както и влизането на булки за партньори от двете страни на линията на примирие.

Израел завзе Голанските възвишения по време на войната в Близкия изток през 1967 г. и отново води война със Сирия на стратегическото плато през 1973 г.