Израел и "Хамас" постигнаха известен напредък относно споразумение за 30-дневно прекратяване на огъня в Газа, по време на което ще бъдат освободени израелски заложници и палестински затворници. Това съобщиха запознати с въпроса източници за "Ройтерс".

На този фон Израел продължава да извършва атаки срещу главния град в южната част на анклава.

В продължение на седмици Катар, САЩ и Египет посредничат между Израел и въоръжената групировка, управляваща Газа, в опит да постигнат условия за прекъсване на боевете, което също дало възможност и за осигуряването на повече хранителни продукти и медицински консумативи.

Двете воюващи страни обаче остават в противоречие относно това как да бъде сложен окончателен край на войната в Газа, а "Хамас" отказва да склони на временно примирие, докато този въпрос не бъде решен.

Израелският говорител Ейлон Леви вчера заяви, че няма да има прекратяване на огъня, което да остави "Хамас" на власт, както и неосвободени заложници в Газа.

Израел предлага 2 месеца пауза в боевете с "Хамас"

Израел предлага 2 месеца пауза в боевете с "Хамас"

С цел да се освободят заложниците в Газа

Палестинските здравни власти твърдят, че 25 490 жители на Газа са били убити от 7 октомври насам, а хиляди други са изчезнали под развалините на разрушени сгради.

През ноември отново беше постигнато едноседмично примирие.

В най-мащабната си операция от месец насам, след като се изтеглиха от север - фокусът на ранния етап на войната, израелските сили продължиха с превземането на град Хан Юнис, където са потърсили убежище стотици хиляди разселени палестинци.

Вчера израелските танкове затвориха пътя от Хан Юнис към средиземноморския бряг, блокирайки пътя за бягство за цивилни, опитващи се да стигнат до Рафах в южния край на Газа, на границата с Египет, където в момента се намират повече от половината от 2,3-милионното население в анклава.

Днес армията съобщи, че е ликвидирала "многобройни" отряди въоръжени мъже "чрез снайперист, танкове и въздушен огън" в западната част на Хан Юнис, близо до двете главни болници в града.

Нетаняху и "Хамас" остават непреклонни в исканията си

Нетаняху и "Хамас" остават непреклонни в исканията си

Неясна е съдбата на останалите заложници в Газа

Израел твърди, че е убил общо около 9000 екстремисти. Представители на "Хамас" пък отхвърлиха израелските данни като опит за "представяне на фалшива победа".

Палестинското дружество на Червения полумесец докладва, че три разселени лица са били убити, а други двама души са ранени пред входа на централата му в Хан Юнис.

Говорителят на министерството на здравеопазването в Газа Ашраф Ал-Кидра обвини Израел, че е атакувал болницата Насър - най-голямото все още работещо медицинско заведение. Той посочи, че атаките блокират достъпа до болницата за медици и пациенти и заплашват да я извадят от работа.

"Окупацията излага на опасност живота на медицинските екипи, пациентите, ранените и разселените в няколко болници в Хан Юнис", предупреди той.

Израел твърди, че бойците на "Хамас" действат в и около болниците - нещо, което медицинските служители и палестинската групировка отричат.

На този фон дипломацията около споразумението за прекратяване на огъня продължава усилено.

Най-малко 43 са убити при израелски удар в Газа

Най-малко 43 са убити при израелски удар в Газа

Ескалация на напрежението

Вчера Катар заяви, че е представил идеи и на двете страни и получава постоянен поток от отговори и от двете страни, като това "само по себе си е причина за оптимизъм".

Американският пратеник за Близкия изток Брет Макгърк беше в Кайро за да проведе "активни" дискусии за осигуряване на освобождаване на заложници и предоставяне на хуманитарна пауза, информира Белият дом. Според израелски данни над 130 заложници все още са държани в Газа.

Двете воюващи страни се обвиниха взаимно за провала на седемдневното примирие през ноември, при което "Хамас" освободи жени, деца и чуждестранни заложници в замяна на ежедневно освобождаване на палестинци от израелски затвори.