Хамас е постигнала съгласие за примирие с Израел в ивицата Газа, един ден след сблъсъците убили израелски войник и четирима палестинци по нестабилната граница, съобщава "Ройтерс".

Израелските военни отказват да коментират съобщеното прекратяване на огъня. Израелското правителство и армия рядко признават прекратяване на огъня с Хамас, но военна говорителка съобщи, че трябва да се върне нормалността в цивилния живот в районите до Газа.

В очевидно изолиран инцидент, без да се съобщава за жертви, израелски танк стреля пост на Хамас в Газа, след като палестинци нарушиха границата и влязоха на израелска територия, преди да се оттеглят обратно в Газа. Няма други съобщения за проблеми в района.

Вчера палестинци убиха един израелски войник, а израелската войска извърши десетки удари, които убиха четирима палестинци, включително трима бойци от Хамас. Най-малко 120 души са ранени.

Израелските военни убиха трима палестинци на границата при Газа

Израелските военни убиха трима палестинци на границата при Газа

Израел използвали танкове и въздушни удари срещу нападение на палестинци на границата

"С усилията на Египет и ООН бе постигнато съгласие да се върнем към ерата на спокойствие между (Израел) и палестинските фракции", коментира Фаузи Бархум, говорител на Хамас.

Убитият израелски войник е първият загинал в Газа след войната през 2014 г. между Израел и Хамас, обяснява военен говорител. 

Египетски представители и дипломат от друга неназована държава са осъществили контакти с Хамас и Израел в опит да възстановят спокойствието и да предотвратят по-нататъшното влошаване.

Седмичните сблъсъци на границата между Израел и Газа продължават вече месеци. Най-малко 140 палестинци бяха убити от израелски сили по време на протестите на границата, провеждани всяка седмица от март насам.

 

САЩ предлагат огромна финансова помощ на Хамас

САЩ предлагат огромна финансова помощ на Хамас

Помагат им за рехабилитация на Газа, но в замяна на липсващи израелци и обещания