Още преди началото на 72-часовото примирие в Ивицата Газа, започнало в 8 часа тази сутрин, Израел изтегли всичките си сухопътни войски от палестинския анклав, след като ликвидира последния известен тунел на "Хамас", съобщиха от израелската армия, цитирани от БиБиСи.

През 29-те дни от началото на операцията си в района израелската армия порази в Газа 4800 цели и унищожи 32 тунела.

Убити са най-малко 900 въоръжени палестински радикали, допълват от израелската армия.

Предложеното от Египет и прието от Израел примирие за три денонощия се очаква да осигури възможност за преговори за трайно спиране на огъня в сектора. Според някои източници Египет вече е поканил на разговори в Кайро израелска и палестинска делегация.

Военната кампания на Израел, започнала на 8 юли, включваше през първите 10 дни само удари от въздуха и откъм морето, за да бъдат прекратени ракетните обстрели срещу еврейската държава. На 17 юли започна сухопътната фаза на операцията.

Минути преди примирието палестински радикали изстреляха няколко ракети по израелски градове, като експлозии отекнаха и в небето над Тел Авив.

От 8 юли насам 400-хилядната бизнес столица на Израел бе обстреляна откъм Газа над 30 пъти. Израелската авиация предприе междувременно серия от атаки срещу селища в Газа, заявиха армейска говорителка и въоръженото крило на Хамас.

По време на офанзивата в Газа са загинали над 1800 палестинци и 9000 са ранени.

След 17 юли в сражения са убити 64 израелски войници и офицери. Трима мирни жители са загинали на израелска територия при ракетни обстрели. След 8 юли палестинци са изстреляли от ивицата Газа към 3300 ракети по Израел.