Армията на Израел е ликвидирала главатаря на палестинската екстремистка групировка "Ислямски джихад" при удар по дома му в Ивицата Газа рано тази сутрин, като това е предизвикало незабавен ответен огън с десетки ракети по територията на Израел, съобщават световните информационни агенции.

"Току-що нанесохме удар по командира на "Ислямски джихад" Баха Абу ал Ата в Газа", обявиха израелските въоръжени сили в "Туитър".

"Той беше пряко отговорен за стотици терористични атаки срещу израелски цивилни и войници, включително с безпилотни самолети и ракети", допълниха от израелската армия, уточнявайки, че 42-годишният Ал Ата е бил ликвидиран непосредствено преди да извърши следващото си нападение.

Отделно палестинската екстремистка групировка уточни, че Израел също така е атакувал дома на един от нейните служители в сирийската столица Дамаск.

"Ислямски джихад", които са подкрепяни от Иран, добавиха, че съпругата на Ал Ата също е била убита при удара, като още най-малко двама души са били ранени.

"Нашето неизбежно отмъщение ще разтърси ционисткия обект", заканиха се от екстремистката групировка, имайки предвид Израел, като добавиха, че били в режим на "максимална готовност".

Сирените, предупреждаващи за ракетен огън в Израел, са се задействали в множество градове близо до границата с Газа, но и далеч на север в райони, намиращи се южно от Тел Авив. Не е ясно дали има жертви.