Командването на сирийската армия обяви, че Израел е изстрелял ракети по голяма военновъздушна база край Дамаск, предупреждавайки Тел Авив с ответ на "скандалното" нападение, съобщава "Ройтерс".

Експлозиите са били чути в сирийската столица, а жителите в югозападните предградия са видели голям облак дим, издигащ се от района, докато видеокадри в социалните мрежи показват огромни пламъци, бушуващи в части от района на военното летище Мезeх.

Сирийската държавна телевизия цитира изявление на армията, в което се уточнява, че няколко ракети са били изстреляни от район край Галилейското езеро в Северен Израел малко след полунощ, които са се приземили в района на военновъздушната база, използвана от елитната Републиканска гвардия на президента Башар Асад.

"Командването на сирийската армия и въоръжените сили предупреждава Израел с ответни мерки на скандалното нападение и подчертава продължаващата си борба срещу (този) тероризъм и отрязването на ръцете на извършителите", се изтъква в изявлението на сирийското командване.

Не се разкрива дали има жертви, но се посочва, че ракетите са предизвикали пожар. По-рано сирийската държавна телевизия съобщи, че няколко големи експлозии са станали във ВВС базата Мезeх и натам са изпратени линейки.

Правителствените сили в миналото са използвали базата да изстрелват ракети по контролираните преди от бунтовници райони в предградията на Дамаск.

Летището се намира само на няколко километра от президентския дворец на Асад.

Израел в миналото е извършвал атаки по позиции на мощната ливанска групировка "Хизбула" на територията на Сирия, където подкрепяните от Иран радикали взимат сериозно участие, биейки се на страната на сирийската армия.

Само през ноември миналата година сирийската армия заяви, че израелски самолети са изстреляли две ракети в район западно от Дамаск, близо до магистралата, свързваща сирийската столица с ливанската столица Бейрут, при атака, извършена от ливанското въздушно пространство.