Израелската армия заяви в понеделник, че Техеран е наредил на контролираното от него движение Хизбула да извърши удари на израелска територия, съобщава руската служба на Би Би Си.

"Хизбула извърши поредица от атаки, за да ни отвлече вниманието от военните приготовления на юг (в Газа), по заповеди от Иран и с иранска подкрепа", каза контраадмирал Даниел Хагари, ръководител на пресслужбата на израелската армия, на брифинг в понеделник

Военните обявиха евакуация на жителите на 28 селища, разположени близо до границата с Ливан. Те ще бъдат настанени в къщи за гости за държавна сметка, става ясно от съобщението на израелската армия.

Един цивилен беше убит, когато Хизбула изстреля ракети по село близо до ливанско-израелската граница в неделя, се казва в съобщението.

По-рано военните нанесоха удари по цели на Хизбула в Южен Ливан. Не се съобщава за жертви.

Израел отрича планове за прекратяване на огъня в южната част на Газа

Израел отрича планове за прекратяване на огъня в южната част на Газа

Граничен пункт "Рафах" се очаква да бъде отворен, за да позволи на хората с чужди паспорти да напуснат

Припомняме, че Израел наложи пълна блокада на Газа, където храната е на привършване.

Дипломатическите усилия се засилват за получаване на помощ в анклава, който е подложен на интензивни израелски бомбардировки след нападението срещу Израел на 7 октомври от бойци на Хамас, при което загинаха 1400 души.

Израел все още подготвя сухопътна инвазия в района.

Властите в Газа казаха, че най-малко 2750 души са били убити досега от израелските удари, една четвърт от които деца, и близо 10 000 ранени. Други 1000 души са в неизвестност и се смята, че са под развалините.

Израел удря Газа с умни авиационни бомби

Израел удря Газа с умни авиационни бомби

Нови методи за водене на война