Министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак и началникът на Генералния щаб Габи Ешкенази на съвместна пресконференция твърдо защитиха операцията на военноморските си сили от тази нощ по арестуването на „Флотилия на свободата" в крайбрежието на Газа

Eхуд Барак заяви, че отговорността за трагедията лежи на плещите изцяло на организаторите и участниците в незаконния хуманитарен конвой.

"Правителството на Израел нееднократно предлага на организаторите на конвоя товарите да бъдат проверени на пристанището Ашдод и след това да бъдат предадени в ивицата Газа. Тези израелски предложения бяха отхвърлени", посочва Барак.

Военният министър посочи още, че военните са били принудени да прибягнат към използването на оръжие, но това е станало едва след като е имало пряка опасност за живота им.

Припомняме, по официална информация на израелските военни загиналите при сблъсъка тази нощ са 10, а около 30 са ранени.  

От своя страна Габи Ешкенази подчерта, че сблъсък е имало само на един от шестте кораба Mavi Marmara, най-големият от цели конвой. По думите му сблъсъкът е бил предизвикан целенасочено от страна от турската екстремистка организация Insani Yardani Vakf, която открито поддържа въоръжената борба на „Хамас".

По думите на Ешкенази, намиращите се на борда нямат никакво отношение с хуманитарната акция. По думите му по време на сблъсъка са били ранени 10 израелски войници, част от тях с огнестрелно оръжие.

Военният министър обяснява още, че те самите не са преценили достатъчно добре потенциала на намиращите се на борда на Mavi Marmara и за абордажа са изпратени две малки групи десантчици с хеликоптер и катер. Там те са се сблъскали с около 600 екстремисти, готови за организиран отпор.